Haaruitval door kanker behandeling

Bij de behandeling van bepaalde kanker kan het zo zijn dat er haar verlies optreedt.
Dit kan gebeuren bij chemotherapie en radiotherapie.

Chemotherapie
De medicatie die bij een chemotherapie wordt ingezet (cytostatica), kan haaruitval als bijwerking hebben.
Het vernietigt kankercellen of vertraagd de groei ervan, maar treft daarbij helaas ook andere gezonde snel delende cellen, zoals de haar stamcellen. Of het haar bij een chemokuur uitvalt, hangt erg af van de soort medicatie en de dosis. Bij ieder vorm van kanker worden andere medicatie gebruik. De oncologie verpleegkundige kan vaak een goede inschatting geven wat de kans op haaruitval is.

Cool-cap
In veel ziekenhuizen wordt tegenwoordig ook de Cool-cap ingezet om haar uitval te beperken. Door deze hoofhuidkoeling komt de chemo lastiger bij de haarfollikel en kan het de haaruitval mogelijk beperken.

 

Wanneer moet ik een afspraak maken?
Ondanks het gebruik van de Cool-cap kan het toch zijn dat er gedeeltelijk of zelfs volledig haarverlies optreedt. Om een aantal reden is het verstandig om ook bij twijfel of uw haar gaat uitvallen, het zekere voor het onzekere te nemen en toch een afspraak met ons te maken. Het is goed om te zien wat de mogelijkheden van de haarwerken tegenwoordig zijn, maar ook om de meest voorkomende vooroordelen die er over pruiken bestaan weg te nemen. De haarwerken van vandaag de dag zien er natuurlijk en niet van echt te onderscheiden uit.

Kan ik een pruik gratis reserveren?
Ons advies is om voordat uw haar uitvalt een afspraak met ons maken. Samen met je naasten kunnen wij in onze speciale haarwerk studio’s in alle rust en privacy de vele mogelijkheden laten zien die wij in huis hebben. Heb je een keuze gemaakt dan kan je hem in gratis in depot laten leggen. We hebben een speciale depot regeling waarbij je, voordat je aan de kuur begint, een haarwerk uitzoekt en dat gratis voor je word gereserveerd voor het geval je haar uitvalt. Is dat het geval dan kan je met een telefoontje nog die zelfde dag beschikken over je haarwerk. Mocht je onverhoopt hem niet nodig hebben dan kost het je verder ook niets.

Vrijblijvend intake gesprek

Voor informatie over het aanschaffen van een pruik en andere oplossingen

Wanneer begin ik mijn haar te verliezen?
Haarverlies begint meestal twee weken na de eerste chemokuur.
Voordat je haar uitvalt hebben veel van onze cliënten last van haarpijn, op dat moment word in de haarfollikel de haarzenuw verbroken met de haar en laat doordat de haar stamcellen ook niet meer delen de haar los van de wand het haarzakje en zit los. In het begin merk je dat er veel meer haren in je borstel zitten dan normaal, en na een of twee dagen zit er wel erg veel in je borstel. Dat is dan het moment om ons te bellen, zodat wij uw pruik voor uw klaarleggen.

Hoe lang duurt het voor mijn haar weer terug begint te groeien?
Als je de laatste chemo gehad hebt dan duurt het meestal een maand voordat je haar weer begint te groeien. Dat ziet er in het begin wel anders uit dan voorheen, wat dunner en krullend maar meestal zijn dit geen blijvende veranderingen. En na een paar maanden (dat duurt altijd te lang) kom je naar onze kapsalon en is de eerste knip behandeling gratis.

Radio therapie
Krijg je radiotherapie op je hoofdhuid, vanwege een hersentumor of uitzaaiingen in de hersenen (hersen metastasen)? Je behandelaar heeft je waarschijnlijk al uitgelegd dat haaruitval een van de bijwerkingen is van radiotherapie. Op de bestraalde plek(ken) op je hoofdhuid valt het haar uit. Dat gebeurt geleidelijk.

Na enkele weken ga je dat merken: er zit steeds meer haar in je borstel (bron: www.kanker.nl). Het haar valt dus alléén uit op de plek die bestraald wordt. Het haar daaromheen blijft intact. Dat geldt dan ook voor je wenkbrauwen, wimpers en evt. baardhaar. Gaat het echter om uitzaaiingen in de hersenen, dan wordt de gehele hoofdhuid bestraald.

Hoe lang duurt het voor mijn haar weer begint te groeien?
Radiotherapie maakt gebruik van ‘straling opgewekt met een hoge elektrische energie’ (bron: www.hersentumor.nl). De straling dringt diep door en veroorzaakt schade aan de tumorcellen, maar ook aan de gezonde cellen. Gezonde cellen herstellen er echter beter van. Dat geldt dus ook voor de gezonde cellen van de haarzakjes/haarfollikels. Toch kunnen helaas ook die gezonde cellen blijvend beschadigen; dat hangt af van de duur en de intensiteit van de bestraling. Het is onzeker wanneer en of uw haar terug groeit. Vaak wel, al duurt het al gauw enkele maanden tot soms wel een half jaar. Vaak is het haar daarna sowieso dunner dan voorheen. Als je langdurig bent bestraald (met hoge dosis), kan er blijvende beschadiging zijn en groeit het haar niet of niet volledig terug.

Wanneer moet ik een afspraak maken?
Om een aantal reden is het verstandig om ook bij twijfel of uw haar gaat uitvallen, het zekere voor het onzekere te nemen en een afspraak met ons te maken. Het is goed om te zien wat de mogelijkheden van de haarwerken tegenwoordig zijn, maar ook om de meest voorkomende vooroordelen die er over pruiken bestaan weg te nemen. De haarwerken van vandaag de dag zien er natuurlijk en niet van echt te onderscheiden uit.

Kan ik een pruik gratis reserveren?
Ons advies is om voordat uw haar uitvalt een afspraak met ons maken. Samen met je naasten kunnen wij in onze speciale haarwerk studio’s in alle rust en privacy de vele mogelijkheden laten zien die wij in huis hebben. Heb je een keuze gemaakt dan kan je hem in gratis in depot laten leggen. We hebben een speciale depot regeling waarbij je, voordat je aan de kuur begint, een haarwerk uitzoekt en dat gratis voor je word gereserveerd voor het geval je haar uitvalt. Is dat het geval dan kan je met een telefoontje nog die zelfde dag beschikken over je haarwerk. Mocht je onverhoopt hem niet nodig hebben dan kost het je verder ook niets.

Volledige haaruitval
Het kan ook zijn dat er volledig haarverlies optreedt na chemo- of radiotherapie. Haarverlies staat bijna altijd gelijk aan het verlies van zelfvertrouwen. Peels Haarmode is dé specialist als het gaat om pruiken die niet van echt te onderscheiden zijn en comfortabel en betrouwbaar zijn in het dragen.

Ons familiebedrijf is al sinds 1921 toonaangevend in het realiseren van haarwerken die voldoen aan de hoogste kwaliteitsstandaard. En die net zo goed aantrekkelijk en eigentijds zijn. Peels Haarmode is niet voor niets erkend door de SEMH en de ANKO haarwerk specialist.

Maak vandaag nog een afspraak

En kijk wat wij voor je kunnen doen

Verzorging van haar en hoofdhuid

Peels Haarmode is een van de geselecteerde verkooppunten van producten van Mediceuticals. Zij ontwikkelen dermatologische haarproducten om het haar en hoofdhuid in een optimale conditie te brengen of te houden. Hierdoor zijn de Mediceuticals verzorgingsproducten geschikt bij onder andere dunner wordend haar en bij overmatig haaruitval. Wij beschikken naast een webshop ook over een fysieke winkel. Neem voor een betrouwbaar en persoonlijk advies gerust contact op met ons.

Chemotherapie
Tijdens een chemotherapie produceren de talgklieren geen talg meer, hierdoor wordt het haar doffer en de hoofdhuid droger. Het gebruik van een goede shampoo en verzorgende conditioner is daarom zeer aan te raden. U kunt hiervoor het beste de Hair Restoration Kit Dry of de
Hair Restoration Kit for Woman van Mediceuticals bestellen.

Radiotherapie
Door de bestraling kunt u een geïrriteerde, droge en rode hoofdhuid krijgen. Het is dus verstandig om de juiste producten aan te schaffen om uw haar en hoofdhuid te verzorgen.
Wij adviseren hiervoor de Scalp Treatment Kit - Dandruff van Mediceuticals aan te schaffen.

Huidverzorging
Een van bovenstaande medische behandelingen heeft uiteraard niet alleen effect op uw haar, maar ook uw huid en nagels kunnen droog en broos worden. De Bao-Med producten van Mediceuticals zijn ontwikkeld op basis van de uitzonderlijke verzorgende eigenschappen van de vrucht van de baobab boom. Bij het koud persen van de zaden uit de baobab vrucht komt er een olie vrij die uitstekende hydraterende en herstellende eigenschappen bevat voor de huid, hoofdhuid en het haar. Naast deze zaden bevindt zich een droog, wit vruchtvlees dat rijk is aan verschillende vitamines en mineralen. In onze webshop en winkel hebben wij verschillende producten te koop zoals voedingssupplementen en een hydraterende olie voor een droge huid.

Gedeeltelijke haaruitval

Wat kan ik doen tegen gedeeltelijke haaruitval?
Valt uw haar gedeeltelijk uit of wordt het dunner en doffer? Dan hebben wij bij Peels Haarmode een oplossing voor u. Zo kunt u op onze webshop de
Voux Hair Powder bestellen. Het resultaat is dat uw haar dikker en voller lijkt.

Door de chemotherapie kan ik mijn haar niet kleuren, is daar een oplossing voor?
Tijdens een chemotherapie kuur kunt uw haar niet gekleurd worden, maar ook daar hebben wij een oplossing voor. Op onze webshop kunt u de milde spray
Hair Touchup bestellen, wat uw uitgroei kan verbergen.

Als uw haar weer begint te groeien dan nodigen wij u weer graag uit in onze kapsalon, want dan is de eerste knip behandeling gratis!

Meer weten..?

Vraag vrijblijvend advies